Verrast door de NZa met inval

Sinds vele jaren maak ik veel kronen, zowel extern als via de zgn. CEREC methode. Ik neem daar ruim de tijd voor en het honorariumgedeelte was redelijk maar geen vetpot (ongeveer €200 per uur).

Op1 januari 2014 kwam plotseling het bericht dat op de eindnota bepaalde combinaties van codes niet meer waren toegestaan, zodat mijn honorariumgedeelte voor een single kroon zakte tot onder de €150 per uur. Dat betekende dus dat ik onder de kostprijs kwam te werken.

We hebben deze vraag bij het KNMT neergelegd direct op 2 januari 2014. Daar gaf men als oplossing dat we voortaan een kleine toeslag moesten vragen op het honorariumgedeelte, maar dit bedrag mocht niet bij de verzekering terecht komen. Toen we dit lieten controleren door onze huisadvocaat zei deze dat in het kader van de Europese wetgeving dit was toegestaan.

Hij doelde daarbij op de vrijheid, zoals neergelegd in artikel 35 EU-Handvest van de Grondrechten, die luidt:

Eenieder heeft recht op toegang tot preventieve gezondheidszorg en op medische verzorging onder de door de nationale wetgevingen en praktijken gestelde voorwaarden.
Bij de bepaling en de uitvoering van het beleid en het optreden van de Unie wordt een hoog niveau van bescherming van de menselijke gezondheid verzekerd.

Er werd zelfs een contract opgesteld die de patiënten moesten tekenen om zeker te zijn dat alles volgens de regels zou verlopen.

Eind 2014 kwam plotseling op een zonnige woensdag ochtend de NZa ons verrassen met een inval met 10 man, waarbij deze beweerde dat ik artikel 35 WMG had overtreden, daar volgens hen niets anders in rekening mocht worden gebracht dan door de NZa goedgekeurde codes. Men dreigde, en dreigt nog steeds, met een boete van €100.000 als straf voor overtreding van de Nederlandse wet.

Met vriendelijke groet,
Tandarts (anoniem)

Discussieer mee