Voorkom heksenjacht op tandartsen

We zijn behoorlijk ‘in het nieuws’ de laatste tijd. Aan alle kanten worden tandartsen gecontroleerd en wordt er op kosten beknibbeld. En dat gaat ten koste van de kwaliteit. Dat laat u toch niet gebeuren?

Lente bij het ministerie van VWS
Het belooft een mooi voorjaar te worden als het aan het weer ligt. Maar niet alleen de lente kriebelt. Ook de instanties ontwaken en kloppen her en der aan de deur van deze of gene praktijk. Iedereen moet bewijzen dat zij hun geld waard zijn. Zorgverzekeraars zetten zo hun beste beentje voor om nog meer op de kleintjes te letten. Elk bonnetje moet worden verantwoord. Kloppen de codes en zijn de elementnummers ingevuld? Bovendien wil VWS de tandarts een kopje kleiner maken door hulpkrachten meer bevoegdheden te geven. Dan kan alles namelijk weer iets goedkoper. De autoriteit van de zorg gaat erop uit om menig tandarts aan de tand te voelen en te beoordelen of hij wel deugt, als het om de regels gaat. En dus doet de een zijn best om de kosten te drukken, de ander om de zaak rendabel te houden en weer een ander probeert ondanks alles de best mogelijke zorg te bieden. KNMT en ANT voeren rituele dansen uit om zo hun eigen schade te beperken. Maar de tandarts krijgt de klappen. Hij drukt zijn kop omlaag en trekt zijn schouders hoog. Wanneer is hij aan de beurt?

Geef tandartsen de ruimte die ze verdienen
Wat het KOM (Keurmerk Onafhankelijke Mondzorg) betreft is geen enkele tandarts aan de beurt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat zijn intentie gericht is op de best mogelijke zorg, waar hij niet voor niks een eed over heeft afgelegd. Een KOM-tandarts heeft die oprechte intentie. Bij de instanties gaat het om regels en cijfers, maar bij het KOM gaat het om de zorg. En omdat de regels als touwtjes steeds strakker worden aangetrokken, steekt het KOM zijn nek uit. Niet door de regels te bestrijden, die zijn een prima richtlijn. Maar we pleiten wel voor de ruimte om af te kunnen wijken van de regels, als dat in het belang is van de patiënt. Iets dat een goede tandarts heel goed zelf kan bepalen.

Wilt u ook ruimte voor kwaliteit?
Als u zich dan nu opgeeft, dan bent u de rest van het jaar voor slechts €155,00 KOM-deelnemer en kunt u direct al gebruik maken van onze diensten en producten. Zo kan een AOV die u via ons afsluit, u al duizenden euro’s besparen. Bovendien kunt u dan als echte KOM-deelnemer naar ons symposium komen op 5 oktober a.s. in Baarn.

Ja, ik wil KOM-deelnemer worden

Europees recht
Naast het KOM hebben we nu trouwens ook een EAOM (Europese Academie Onafhankelijke Mondzorg). Dat is een publiekrechtelijke organisatie volgens Europees recht, zodat KOM-deelnemers eventuele zaken niet meer hoeven uit te vechten voor Nederlandse instanties. Via de EAOM kunnen zij zich rechtstreeks wenden tot de Europese Commissie voor een voor Nederland bindend advies. Bedenk hierbij dat Nederland de enige lidstaat is die reguliere zorgaanbieders verbiedt eigen condities te hanteren. Kortom: we doen er alles aan om de heksenjacht te stoppen. Doet u mee?

Zij zien KOM ook zitten:

Discussieer mee