Schippers wist niet dat NZa belangrijke conclusie schrapte.

Door Peter Zantingh (NRC)

Minister Schippers van Volksgezondheid wist niet dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) alarmerende verliezen bij ziekenhuizen verzweeg in het laatste rapport dat de toezichthouder haar bezorgde – en dat zij vervolgens doorstuurde naar de Tweede Kamer. Dat zei ze vandaag na afloop van de ministerraad.

Eerder vandaag meldde NRC Handelsblad dat in het NZa-rapport dat Schippers vlak voor Kerst naar de Tweede Kamer stuurde, cruciale informatie ontbrak: de conclusie dat vier op de tien ziekenhuizen in 2012 verliezen leden.

NZa-bestuursvoorzitter Theo Langejan greep op het laatste moment in en schrapte die conclusie omdat hij “niet met slecht nieuws naar buiten wilde”, schreef klokkenluider Arthur Gotlieb in zijn omvangrijke dossier, dat in bezit is van NRC. Gotlieb pleegde begin dit jaar zelfmoord.

Schippers wist dat niet, omdat ze geen eerdere versies van het rapport inzag. Zij wist naar eigen zeggen niets van de verliezen bij ziekenhuizen en stelt dat ze “uitgaat van het rapport van de NZa” en dat dan “doorstuurt naar de Tweede Kamer”, zei ze voor de camera van de NOS. Volgens Schippers heeft de toezichthouder haar niets verteld, en haar ambtenaren ook niet.

“Blijkbaar heeft de NZa het niet aangedurfd om dat erin te laten staan, misschien omdat de onderbouwing niet klopte of omdat de conclusies niet bij de cijfers pasten. Ik weet de reden daar niet van, dat is een vraag aan de NZa.”

Eerder vandaag liet een woordvoerder van het ministerie weten dat Schippers in zijn algemeenheid alleen de definitieve versie van rapporten van de NZa ontvangt.

De NZa wil zelf niet reageren op de berichtgeving van vandaag en het externe onderzoek naar het functioneren, dat eind vorige week aangekondigd werd, afwachten.

Dit artikel is gepubliceerd door NRC op 17 april 2014. U vindt het artikel hier.

Discussieer mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *